Ziua mondială a dascălului

05 Octombrie 2017

De ZIUA MONDIALĂ A DASCĂLULUI trebuie să vorbim despre dascăli și despre cum îi putem ajuta!

Dragii mei, viața se schimbă de la zi la zi. În fiecare zi apar tehnologii noi care ne modifică ritmul și modul de viață. Progresul tehnologic a schimbat prioritățile și așteptările tuturor legate de societate și de școală. Din acest considerent sistemul de educație trebuie să fie într-o evoluție continuă, iar pregătirea profesorilor trebuie să fie coroborată cu noile cerințe ale societății.

România are foarte mulți profesori de prestigiu. Dar, din păcate, în țara noastră, formarea cadrelor didactice a rămas încremenită în modelul de acum 30-40 de ani. Nimic nu s-a schimbat în bine. Toate schimbările au venit în defavoarea profesorului, a elevului și a școlii. Ba mai mult, meseria de dascăl nu mai are prestigiul social de care ar trebui să se bucure această categorie socială.

Copiii care primesc foarte multe informații din mediul exterior, care își dezvoltă anumite competențe încă din primii ani de viață trebuie îndrumați de profesori care înțeleg acest fenomen și care le pot umple golurile lăsate de noile tehnologii, cum ar fi comunicarea, empatia, moralitatea și curiozitatea de a afla lucruri noi despre lumea în care trăiesc.

Pentru a schimba lucrurile în bine trebuie să existe viziune, asumarea responsabilităților și voință politică. Eu cred că în mai puțin de 10 ani putem forma acești profesori la cele mai înalte standarde. În mai puțin de 10 ani putem schimba fața învățământului în întregime. În centrul sistemului de învățământ trebuie puși elevul și profesorul, în centru comunității - școala, iar în centru priorităților naționale – învățământul.
Iată câteva soluții pe care le oferă PNL și pentru care va milita în Parlament:

1. Profesorii trebuie formați pentru secolul XXI! Soluția o avem, dar nu este pusă în practică de 6 ani: Masteratul Didactic. Prin acest program putem forma tineri care vor să se dedice acestei meserii. Este timpul să stopăm experimentele și să facem din fiecare generație de elevi o generație de sacrificiu. În fața copiilor trebuie să vină profesori cu har și înzestrați cu o serie de competențe pedagogice. Pe acestea trebuie să le aibă la angajare, nu să încerce să le dobândească în fața elevilor, iar după puțin timp să părăsească sistemul.

2. Debirocratizarea funcției de dascăl! Ministerul nu mai trebuie să le ceară profesorilor să completeze hârtii, condici și ”proiectarea învățării”. Sunt hârtii absolut inutile pe care nu le citește nimeni. Toate acțiunile profesorului trebuie să vină în sprijinul actului educațional și în ajutorul elevului. Mai puține hârtii de completat, înseamnă mai mult timp acordat fiecărui elev!

3. Descentralizarea reală a sistemului: profesorul trebuie să fie angajatul școlii, nu al sistemului. Doar atunci când fiecare școală va putea selecta cei mai buni profesori, vom putea crește performanța sistemului ca întreg. În acest mod profesorii cei mai buni vor putea fi motivați să rămână în sistem și să progreseze în carieră.

4. Clase mai mici, profesori mai activi. Numărul elevilor a scăzut în ultimii ani, iar clasele sunt formate în continuare din peste 20 de elevi. În acest moment, infrastructura școlară ne permite să avem clase formate din mai puțini elevi pentru ca fiecare copil să beneficieze de mai multă atenție din partea profesorului.

Soluțiile sunt simple și la îndemâna clasei politice. Dacă vom investi corect și continuu în formarea profesorilor și le vom reduce din sarcinile birocratice, aceștia vor găsi cele mai utile instrumente pentru a ajuta elevii să devină în fiecare zi mai buni. Un profesor bine pregătit, motivat și bine ancorat în viața școlii poate deveni un model pentru elevii săi și poate modela zeci de generații de tineri. Iar astăzi, mai mult decât oricând, avem nevoie, de modele demne de urmat.

La Mulți Ani, dragi profesori!

Discurs - Ora Guvernului

04 Septembrie 2017

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru,

Stimați colegi,

Prezența premierului în Parlament stă sub semnul oficialului. Nu al bășcăliei. Astăzi aveți obligația, domnule prim-ministru, să le spuneți cu sinceritate și respect celor îngrijorați, într-un limbaj civilizat, fără referiri din argoul specific bălților Brăilei, care sunt datele exacte ale execuției bugetare și de ce investițiile stagnează în toată țara.

Este un gest necesar, după seria de declarații și decizii nefericite care au distrus orice brumă de predictibilitate în legătură cu politica fiscal-bugetară a Guvernului României.

Înțelegem, din declarațiile dumneavoastră, dar și din goana furibundă pentru a mai lua din banii la dispoziția firmelor, că după guvernele PSD-ALDE Grindeanu și Tudose, situația a ajuns să fie una gravă.
Acum, vreți să vă acoperiți incompetența cu banii celor din mediul privat sau cu banii angajaților din sistemul public, cărora le-ați crescut salariile doar pentru a le lua banii înapoi sub forma contribuțiilor.
Realitatea a confirmat că mult promovatul program economic al PSD nu a fost altceva decât o gogoașă electorală livrată la televizor de dl. Dragnea și alți pesediști ca dumneavoastră, domnule Tudose, cu consecințe grave pentru dezvoltarea economică a României.

Ați promis în cascadă, făra număr, fară limită, înșelând dorința firească de mai bine a oamenilor, iar factura - ajung acum să o plătească toți românii. Și cu fiecare zi care trece, creșteți factura pentru români și pentru companiile din România.

Situația economică este ieșită din parametrii normali. Uitaţi-vă la datele de pe primele şase luni şi veţi vedea dimensiunea dezastrului - creşterea deficitului balanţei comerciale cu aproximativ 25%, existenţa unui deficit bugetar de 5,2 miliarde lei, deficit în creștere la fondul de pensii, încasări mai mici la bugetul statului cu 5 miliarde lei față de ce v-ați angajat, zero investiții publice.

Ați tăiat investițiile cu 10 miliarde de lei și tot aveți un deficit de 3 ori mai mare decât guvernul precedent.

Unde sunt, totuți, banii?

1. Răspundeți astăzi, aici, de ce a decis PSD încă o creștere a accizei la carburanți? În Guvernările PSD, niciun centimetru de autostradă nu a fost făcut din supra-acciza la carburanți. N-o să aveți nici încasările pe care le așteptați. S-au convins atât Ponta cât și fostul ministru al Finanțelor. Vom avea însă, cu siguranță, prețuri mai mari la benzină și motorină, iar apoi la toate produsele.

Domnule Prim-ministru,

2. Vă solicităm în plenul Parlamentului să renunțați la experimentul unic în plan european cu plata TVA într-un cont special blocând astfel lichidități importante pentru companiile corecte.

Este o măsură care transmite nu doar disperarea unei guvernări ci și multă ură față de mediul privat.
Acum, aici, spuneți-le celor aproape 300.000 de companii care trebuie să-și deschidă conturi, să angajeze oameni, să-și schimbe rulajele, planurile de cheltuieli, de ce ei, în România, trebuie să treacă prin asta în timp ce companii concurente, sau parteneri ai lor din alte țări reușesc să aibă un cadru legal simplu, flexibil, transparent și predictibil?

Domnule Prim-ministru Tudose,

3. Răspundeți, sub forța legii răspunderii ministeriale dacă vă atingeți de pilonul 2 de pensii! Acestea sunt pensiile suplimentare pe care și le strâng cei tineri acum și pe care dumneavoastra le puneți în pericol.
Angajați-vă public că nu veți aduce atingere acestei investiții pe care oamenii au decis să o facă cu banii lor!

4. Angajați-vă public că nu mai atacați băncile pentru capital politic!
După ce PDSR-ul a distrus sistemul bancar în anii 90 - știm bine ce ați făcut la Bancorex și la Bancoop, acum vreți să distrugeți și băncile private la care își țin oamenii economiile.

Știm bine că nu iubiți băncile, pentru că nu sunt ale voastre. Pesediștii nu au iubit niciodată băncile din România, ei au preferat dintotdeauna off-shore-urile din țări îndepărtate, eventual din America Latină.
Sistemul bancar, domnule Tudose, are multe păcate, dar locurile de muncă și stabilitatea sistemului bancar românesc ar trebuie să vă preocupe în cel mai înalt grad. În consecință, vă cerem public ca astăzi să vă cereți scuze pentru declarația nefericită de săptămâna trecută și să vă exprimați public deschiderea, așa cum ar fi normal, să lucrați împreună cu sistemul bancar, ca românii să poată avea acces la servicii bancare de o calitate din ce în ce mai bună și la finanțări cu costuri cât mai mici.
Aceasta ar fi abordarea normală într-o țară membră a Uniunii Europene.

Domnule prim-ministru,

Percepția românilor este că unica preocupare a partidului dumneavoastră este de a-i salva pe infractori și de a stabili la nivel politic cine și unde să se angajeze în sistemul public, ce companie merită să facă afaceri, sau ce companie trebuie închisă prin amenințarea controalelor.

Este o involuție incredibilă a actului de guvernare, o revenire la practicile autoritare consacrate de PSD și care au făcut atât de mult rău României.

Noi, Partidul Național Liberal, considerăm că viitorul României este legat de modernizare, de consolidarea capacității instituționale a ministerelor, de optimizarea cheltuielilor publice, de reducerea deficitutului la fondul de pensii, de absorbția fondurilor europene și de investiții masive, publice și private.

Domnule Prim-ministru Tudose,

Guvernarea PSD-ALDE este o guvernare neperformantă, în ciuda faptului că nu vă lipsește nimic.
Militarizarea Institutului Cantacuzino ați făcut-o din cauza incompetenței de la Ministerul Sănătății.
Un gest extrem care ascunde lipsa capacității de a genera eficiență în guvernare.

De la transporturi la ce vreți dumneavoastră, incoerența este principala trăsătură a acestei guvernări.
Milioane de români au circulat în această vară pe drumurile României. Este rușinos că de la începutul guvernării și până acum, nimic bun nu s-a întâmplat la capitolul infrastructură rutieră.

Desigur, dumneavoastră puteți fi mulțumit de prestația ministrului Transporturilor. Dacă sunteți, afirmați acest lucru cu tărie. Nu ratați ocazia.

În curând începe școala, domnule prim ministru și probabil că nu ați fost informat, elevii de clasa a 5-a nu vor avea manuale. Dacă sunteți mulțumit cu privire la această situație, spuneți acest lucru de la tribuna Parlamentului. Nu ratați ocazia!

Domnule prim ministru Tudose,

Așa cum merge această guvernare, fiecare lună în care PSD și ALDE rămân la putere va însemna o îndatorare suplimentară a generațiilor viitoare.

Partea tragică este că dupa 10 ani de Uniune Europeană, circa 200.000 de tineri aleg să plece din România în fiecare an.

Plecarea rămâne prima opțiune pentru enorm de mulți tineri, iar ei știu că dumneavoastră, PSD și ALDE, cu domnii Tăriceanu și Dragnea, în esență nu faceți decât să le amanetați viitorul.
Ați avut șansa de a alege dezvoltarea, dar ați ales, din nefericire pentru noi toti, îndatorarea și stagnarea.

Moțiune PSD contra PSD!

21 Iunie 2017

Este un moment unic în istoria noastră politică, din foarte multe puncte de vedere.

Acest moment developează în cel mai clar mod cu putință nu doar frauda de încredere a PSD din campania electorală sau corupția și incompetența acestei guvernări, ci mai ales disponibilitatea domnilor Dragnea și Tăriceanu de a negocia orice, de a vinde interesul public pentru a-și rezolva ei problemele din interior.

Rar a fost mai clară disponibilitatea liderilor PSD de a negocia lucruri de ne-negociat și de a vinde orice pentru a-şi atinge scopurile în această luptă internă pentru putere.

Problema de fond este că PSD este incapabil de o guvernare de tip european, modernă, în care să conteze politicile de dezvoltare şi nu obsesia pentru control feudal a câtorva persoane.
Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD, o cer Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu pentru a-și pune o altă garnitură de oameni, mai obedienți și mai servili decât oamenii servili pe care ei îșiși i-au pus în Guvernul Grindeanu.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, PSD și ALDE, au împins România în 3 crize majore în 6 luni de zile.

Prima a fost propunerea ca prim-ministru a unui interpus scos din pălărie.

A doua a fost Ordonanța 13, care a scos în stradă 600.000 de români.

Cea de-a treia este subminarea propriului guvern în aceste zile, cu consecinţe negative majore pentru buna funcţionare a instituţiilor publice şi pentru predictibilitatea României, atât de necesare pentru crearea de locuri de muncă și pentru dezvoltarea economică.

Domnilor Dragnea şi Tăriceanu,

Spuneți – pe bună dreptate - că acest guvern este incompetent. Dar nu sunt miniștrii selectați de dumneavoastră?

Spuneți, în textul moțiunii - că dl. Grindeanu e premierul nimănui. Nu este, totuși, premierul PSD și ALDE, ales și condus personal de dumneavoastră la prima ședință de guvern? Nu este premierul pentru care ați strâns 1,5 milioane de semnături de la membrii PSD în timpul protestelor împotriva OUG 13?

Îl acuzați că exercită guvernarea în nume personal. Dar, domnilor Dragnea şi Tăriceanu, prima propunere ca prim-ministru, ce a fost? Ordonanța 13 ce a fost?

Dar afirmația - “Doar eu știu numele prim-ministrului”, ea ce a fost? Sau afirmaţia “Doar eu știu programul de guvernare din scoarță în scoarță”, ea în ce categorie s-ar afla?
Nu cumva tot în categoria guvernării în interes personal?

Noi, Partidul Național Liberal, am mai spus-o! Trebuie să ne uitam la Teleorman dacă vrem să vedem ce poate da bun României dl. Dragnea. Sărăcirea acestui județ este direct legată de numele de Dragnea. Poate Liviu Dragnea să facă în România ce nu a reuşit să facă în Teleorman?

În ce consta mandatul domnului Dragnea la Teleorman?

• Cea mai mare rată a plecărilor în străinătate. Din 2002, populația județului a scăzut cu 24%.

• Cele mai mici investiții străine din toată țara. PIB-ul pe cap de locuitor se află pe penultimul loc din țară.

• Județul cu cel mai mare șomaj: 11%.

• De asemenea, din 2015, producția industrială s-a contractat cu procente peste 15 anual. Produsul intern brut al județului s-a contractat cu peste 2% în ultimii doi ani.

• Și cifrele dezastrului pot continua….

Orice implicarea a domnului Dragnea în actul de guvernare este toxică! Și va rămâne toxică și în continuare, indiferent de rezultatul moțiunii!

Iar dumneavoastră, domnule Grindeanu,

Ați sugerat că dl Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceți un bine acestei țări și interesului public și clarificați aceste chestiuni de la tribuna Parlamentului României.

Acesta este momentul să arătați țării că nu ați fost complice la ordonanța 13, la arbitrariul alocării de fonduri publice de la ministerul dezvoltării, la atacurile sau şantajele instrumentate de dl. Dragnea la adresa unor instituţii publice, lideri politici sau companii.

Mi-e greu să cred că aveți curajul să spuneți astăzi adevărul complet.

Domnilor Dragnea, Tăriceanu, Ponta și Grindeanu,

Din cauza dumneavoastră, România nu poate capitaliza un context favorabil. Ce a reuşit preşedintele Iohannis în plan extern prin ultimele vizite, distrugeţi dumnevoastră, piromanii de la PSD.
Este iresponsabil că PSD poartă războaie interne, pentru control personal direct, prin instituțiile statului. Doi oameni au ocupat guvernul, o altă grupare folosește Parlamentul.

Gruparea Grindeanu afectează teribil proiectele de dezvoltare ale primarilor, menține stagnarea în ce privește atragerea fondurilor europene, amână creșterea punctului de pensie pentru pensionari, tergiversează legea salarizării NE-unitare sau finanțarea start-up-urilor.

Cel mai probabil avansul la subvenții va întârzia în acest an din cauza răfuielilor dumneavoastră.

Una peste alta, toată această criză apare ca o reglare de conturi în stil mafiot. Cu consecințe grave pentru dezvoltarea României! Toate proiectele sunt blocate, investitorii potențiali se întreabă ce se întâmplă în România, leul se devalorizează.

Partidul Național Liberal nu poate fi părtaș la așa ceva.

Nu putem fi părtași la re-evaluarea lui Victor Ponta, la albirea autorului practic al Ordonanței 13 și nici la obsesia de control absolut a lui Dragnea.

Așadar, nu vom vota această moțiune. Tot ce ați făcut în aceste 6 luni reprezintă o bătaie de joc la adresa românilor.

Este atâta ură, incompetență și comportament de tip mafiot în această coaliție aflată la guvernare, încât ea nu va produce nimic bun pentru România și pentru români.

Mâine să se termine totul, oricum PSD și ALDE nu mai au autoritatea pentru a gestiona activitatea guvernamentală.

Vom sancționa în continuare abuzurile și minciunile acestei guvernări dispuse să negocieze lucruri de ne-negociat și să vândă orice pentru satisfacerea intereselor personale.

Cel mai brobabil, în alte câteva luni, ne veți da dreptate tot prin răfueli din interior. Cel mai sănătos ar fi să vă dați demisia, să vă reântoarceți la români și să simțiți pe propria piele efectul dezamăgirii și dezgustului uriaș pe care l-ați generat în sociatate.

Consiliul Naţional de Coordonare al PNL

04 Martie 2017

Stimate colege și stimați colegi, Dragi liberali, Sunt bucuroasă și onorată să vă reîntâlnesc. Este primul Consiliu Național la care particip în calitate de președinte interimar al partidului. Vă mulțumesc pentru încrederea și votul acordate. PNL trăiește o perioadă dificilă, complicată. Imaginile frumoase care rulează pe ecran mă fac să fiu încrezătoare că dumneavoastră, noi ca ECHIPĂ putem renaște, putem redobândi forță și credibilitate, prietenie și respect, putem deveni un sprijin real pentru cei care ne așteaptă să le fim aproape. Dragii mei colegi, dacă noi nu credem în PNL, în echipa noastră cum vreți să ne creadă alții? Dacă noi nu ne prețuim și nu facem echipă, cum ne-am putea aștepta să ne prețuiască alții? Chiar dacă venim după o înfrângere usturătoare la alegerile generale, ne aflăm înaintea unei Congres care trebuie să ne scoată întăriți. Să aleagă conducerea, soluțiile și drumul pe care va merge Partidul Național Liberal în anii următori. Eu sper, și-mi doresc din suflet, să alegem drumul bun. Avem colegi care și-au anunțat candidatura, colegi care conduc organizații care au performat. Chiar credeți că nu putem găsi o echipă care să pună mai presus interesul celor care au crezut și cred în PNL, înaintea interesului lor personal și a calculelor politice înguste? Eu cred că da! Nu există un alt partid în România care să aibă mai mulţi oameni de bună credinţă.

Cred că în următoarele luni, în care adversarii se vor îndrepta spre noi şi vor încerca să speculeze orice disensiune, singura opţiune este UNITATEA tuturor membrilor în jurul unui obiectiv comun. Ce poate face, în această situație, în câteva luni, un președinte interimar? Nu puține lucruri. Desigur, în primul rând, să asigure pregătirea pentru o desfășurare corectă, echidistantă și reprezentativă a lucrărilor Congresului. Mi-aș fi dorit să putem ajunge la o modificare de statut care să permită ca presedintele să fie ales de toți membrii partidului. De jos până sus, fiecare să avem, măcar o dată la patru ani, aceeași greutate a votului. Chiar dacă se pare că nu este posibilă o astfel de formulă, trebuie măcar să avem o Convenție care să reprezinte voința multor membri de partid, a bazei partidului.

Dumneavoastră veți participa la Congres. Și veți fi și mai mulți. Urmăriți, așadar, ce se întâmplă în PNL, cântăriți și luați decizia bună! Votul dumneavoastra se va găsi în alegerea viitorului președinte al PNL! Deciziile majore și suverane pentru viitor sunt și vor fi luate la baza partidului și la Congresul său. Tocmai de aceea am evitat să caut responsabili punctuali pentru înfrângerea partidului, să cer capete și să identific vinovății personale. Fiecare dintre noi știm exact ce puteam face mai bine. Cât puteam exact să facem mai mult la nivelul de decizie pe care-l aveam. Vina nu este doar într-o parte. Este undeva la mijloc. Din asta trebuie să învățam. Pentru ceea ce a fost, judecătorul suprem va fi Congresul și, prin intermediul acestui înalt for, dumneavoastră , toți liberalii. Un președinte interimar are însă datoria, în asemenea momente grele, alături de conducerea colegială, să țină partidul unit, să-l pună în direcția bună, să dea echilibru, solidaritate și perspectivă, să-i dea un stindard de mobilizare. Nu e puțin lucru. Altfel spus, am datoria să pun pe agenda partidului câteva teme a căror rezolvare trebuie să capete consistență încă înainte de Convenție. O să le detaliez pe fiecare în parte. Dragii mei liberali, Chiar în campania PNL, PNL s-a văzut foarte puţin. Am avut o problemă majoră de strategie. Nu s-au văzut oamenii PNL, nu s-au văzut proiectele PNL. Nu s-au văzut reuşitele PNL din administraţia locală. Campania noastră nu a fost deloc a noastră. Cauza majoră a pierderii alegerilor a fost mesajul nostru incoerent și lipsit de consistență, faptul că nu am fost capabili să ne susținem clar măsurile noastre economice de dreapta și să-i lovim în moalele capului pe PSD-iști, ca mesaj, pentru minciunile și demagogia pe care le-au propovăduit în campanie. Am ratat momente când trebuia să ne asumăm cu curaj poziții de dreapta și să le luăm apărarea cu putere întreprinzătorilor loviți de fiscalitatea pesedistă și de abuzurile instituțiilor de control. Am pierdut teren și încredere în fața întreprinzătorilor mici și mijlocii pe mâna noastră! Este foarte rău pentru noi că s-a ajuns la situația ca PSD să fie perceput că ocupă zone din teritoriul liberal cu promisiuni de reducere a fiscalității.

De fapt, este o impostură crasă a PSD, având în vedere că partidul lui Dragnea torpilează în realitate sectorul privat prin loviturile pe care le dă economiei active, justiției și educației. Dar percepția a fost creată și este foarte greu astăzi să luptăm cu ea. Singurul nostru drum de urmat este cel al revenirii la valorile consistente ale dreptei. Asumarea lor curajoasă și, mai ales, consecventă, ne va recâștiga încrederea electoratului pe care-l vizăm.

Trei teme mari și late trebuie să fie pe buzele tuturor:

• Sprijinirea mediului de afaceri, atragerea şi crearea de investiţii. Cu alte cuvinte – dezvoltare economică;

• Educatie cu învățământ profesional, evaluări diferențiate. Cu alte cuvinte, şanse pentru toţi la învăţarea unei meserii.

• Sănătate. Repararea acestui sector vital pentru viaţa şi sănătatea oamenilor şi pentru încrederea românilor în propria lor ţară. Doar consecvența în valorile în care crezi cu adevărat aduce încrederea oamenilor și revirimentul meritat de PNL. Pe acest drum am făcut deja pași importanți. PNL a depus o inițiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal, menită să ușureze viața antreprenorilor mici și mijlocii. Inițiativa noastră urmărește diminuarea poverii fiscale pe muncă cu 7 puncte procentuale (la angajator și angajat), reducerea cotei de impozitare a venitului și profitului de la 16 la 10 la sută, transferul plății asigurării de șomaj în totalitate către angajat, reducerea cotei de contribuții pentru concedii și indemnizații. Toate aceste măsuri, prevăzute a intra în vigoare începând cu anul viitor pentru predictibilitate, reprezintă o gură de oxigen de care mediul privat are nevoie pentru a funcționa și pentru a se dezvolta.

Fac apel la dumneavoastră să susținem acest gen de măsuri cu consecvență, cu încăpățânare chiar. Să nu facem pași înapoi! Considerăm că aceasta este abordarea corectă, firească, în acord cu necesitățile momentului. NU creșterea ajutoarelor sociale, ci creșterea sprijinului pentru cei care produc banii pentru ajutoarele sociale și locuri de muncă pentru șomeri. Guvernul majorității PSD-ALDE nu a luat nicio măsură de compensare a deciziilor care îngreunează din ce în ce mai mult activitatea economică a întreprinzătorilor onești din România. Și nici nu va lua după cum au început să ducă economia de râpă. Se vor baza tot pe împovărarea sectorului privat. Tocmai de aceea nu trebuie să dăm nici un centimetru înapoi de la măsurile de drepta pe care le promovăm. Să ne batem pentru ele zi de zi, în fiecare comisie din parlament și în fiecare localitate din România ! În materie de economie, PSD nu face altceva decât să protejeze mafiile. Două exemple care afectează milioane de români: PSD nu face nimic cu privire la problema prețurilor la RCA. PSD a facut nimic cu privire la chestiunea tarifelor exagerate ale conectarii la utilitati pentru constructiile noi (electricitate si gaze). Şi exemplele sunt mult mai multe. Tocmai de aceea nu trebuie să dăm nici un centimetru înapoi de la măsurile de drepta pe care le promovăm. Să ne batem pentru ele zi de zi, în fiecare comisie din parlament și în fiecare localitate din România! Dragi colege și colegi, Trebuie să marcăm foarte clar diferențele de soluții și viziune între noi și PSD în două domenii esențiale pentru România: educație și sănătate. În Educație, acolo unde PSD distruge calitatea și promite imoral diplome fără valoare în ochii angajatorilor, dar facil obținute, noi trebuie să promovăm învățământul profesional de calitate și măsuri eficiente de cuplare a educației la piața muncii. Și nu doar atât. Cât privește Sănătatea, văd că ne e frică, deși suntem liberali, să recunoaștem existența unui sector privat în plină dezvoltare în acest domeniu. De ce ? Doar pentru că propaganda PSD face agenda și a diabolizat privatizările și serviciile medicale private în Sănătate? Să spunem lucrurile cât se poate de clar: vrem un sector medical de stat reformat în folosul pacientului, grijuliu cu banii asigurărilor medicale, cu medici respectați și 8 spitale regionale noi. În plus, spunem ceea ce PSD nu face: dorim servicii medicale de sănătate competitive între privat și stat, de reală calitate și cu personal bine plătit. Stimați liberali, Programele noastre sunt corelate, pe direcții importante, cu Programul de țară al fostului nostru candidat la prezidențiale, actualul Președinte al României, dl Klaus Iohannis. Este programul cu care Klaus Iohannis a câștigat alegerile și pe care noi l-am susținut și continuăm să-l susținem. Președintele României, dl Klaus Iohannis, a fost, este și va fi partenerul nostru! Drumul PNL nu poate fi despărțit de drumul președintelui Iohannis! Suntem și vom fi partenerii președintelui pentru că împărtășim aceleași valori și principii. Cu atât mai mult trebuie să întărim acest parteneriat, precum și susținerea noastră pentru Președinte, cu cât Dl Iohannis este în prima linie și principalul apărător al statului de drept și al parcursului occidental al României.

Avem datoria să fim alături de Președinte nu pentru că ne-am grăbi să-i punem la picioare un partid, cum nu ostenește să repete mincinos propaganda adversarilor. Suntem alături de Președinte pentru că valorile Justiției, ale statului de drept și chiar poziția noastră în fața partenerilor occidentali care au fost periclitate, terfelite și batjocorite de un guvern iresponsabil, aflat la totala dispoziție a unui lider politic căruia i-a și șters, de altfel, una din acuzațiile penale. Cunosc foarte bine că au fost ezitări, chiar în rândul partidului nostru cu privire la OUG 13. Dumneavoastra chiar credeți ca Dragnea și compania s- ar fi concentrat pe punerea în acord a deciziilor CCR cu Codurile dacă Dragnea direct nu ar fi avut o problema? Să nu fim copii. OUG 13 avea un singur beneficiar – Liviu Dragnea.

Președintele a intervenit cu atâta vigoare pentru că un stat cu instituții aflate la dispoziția câtorva potentați aflați deasupra legii este automat unul la marginea lumii libere. Riscam astfel să pierdem tot ce-am câștigat, cu atâtea eforturi, în zece ani de la aderare, inclusiv în materie de drepturi ale omului atât de ipocrit și diversionist invocate de domnii de la PSD. Să vă mai spun ceva, un Președinte care crede în valorile democrației, în valorile de bază ale Uniunii Europene și în parteneriatul strategic cu Statele Unite - și o și demonstrează cu fapte - este mult mai credibil și are mult mai multă forță când apără interesele României în fața partenerilor occidentali. Exact asta a făcut Klaus Iohannis când a protestat față de scenariul ” Uniunii Europene cu două viteze”. Și exact din cauza asta Liviu Dragnea nu se face decât de râs când se trezește să dea lecții de demnitate națională pe același subiect, după ce toată Europa știe ce hram poartă. Dragi colegi, Oricine va fi viitorul președinte al PNL, oricare i-ar fi viitoarea conducere, dacă dorim ca acest partid să fie puternic și să facă bine României, trebuie să fim conștienți de un lucru: Integritatea si interesul public sunt OBLIGATORII pentru TOȚI!

Integritatea si interesul public NU SE NEGOCIAZĂ și NU SE VOR NEGOCIA în PNL! Cinstea și corectitudinea sunt literă de lege în partid ! Cine crede altfel, cine consideră că mai e loc de negociere pe aceste criterii, că le mai poate da la vopsea, că partidul va închide ochii, acela se înșeală amarnic. Și cred că societatea ne va împinge să optăm: cu cinstea, corectitudinea și onoarea sau cu șmecherii și susținătorii lor ! Cale de mijloc nu prea mai există! Acesta e mersul societății. Din ce în ce mai mulți români s-au săturat să fie furați de la vârf. S-au săturat ca politicienii să-și vadă de propriile interese și, în pauze, să mai arunce o privire grăbită către nevoile oamenilor. Dacă nu vedem asta suntem condamnați ! Poate vor fi alții care îmi vor replica: ”Dar în cazul PSD de ce nu sunt valabile aceste criterii? De ce îi votează lumea deși sunt plini de pete la vârful partidului și nu dau doi bani pe integritate? ” Acestora le răspund direct: pentru că noi nu suntem PSD ! Pentru ca susținătorii PNL au alte așteptări, alte pretenții. Și să știți că nici cu electoratul PSD lucrurile nu sunt așa de simple. Vreau sa ma asigur ca intelegem cu totii provocarile acestui moment. Structura PNL s-a modificat puternic in ultimii ani. PNL a câştigat în rural şi a pierdut în urban. Atât la locale în Bucureşti şi în alte mari oraşe, o parte importantă din electoratul urban al PNL a stat acasa sau a preferat da voteze alte partide. PNL trebuie sa recastige ce a avut: electoratul urban, educat, care pune accentul pe valori, principii, integritate in functia publica. Acest electorat este puternic anti PSD. Acest electorat aşteaptă mesaje puternice anti-PSD şi mesaje de apărare a valorilor democratice. PSD are un electorat captiv, asistat social, se spune. E adevarat, dar nu trebuie să transformăm asta într-o sentință definitivă. E și vina noastră că nu am știut să ne adresăm cum se cuvine acestor oameni. E și vina unei părți a elitelor noastre care au lăsat la oparte nevoiașii votanți ai PSD. Vă amintesc, totuși, că mulți alegători ai PSD au fost șocați și au criticat ordonanțele prin care Guvernul își ferea propria clientelă și propriul șef de partid de brațul legii. Semn că și aici percepția începe să se schimbe. Dragii mei liberali, Săptămânile trecute majoritatea PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, precum și Guvernul controlat discreționar de dl Dragnea s-au aflat în război cu o largă majoritate a românilor . Cauza a fost ordonanța ticăloasă cu numărul 13. Au fost proteste de o magnitudine nemaintâîlnită de la Revoluția din decembrie 89 și până azi. PNL a fost activ de partea bună a baricadei. Nu am dorit să politizăm aceste proteste, nu am vrut să speculăm politic nemulțumirea românilor. Ne-am opus cu toată puterea, în declarații publice, în demersuri și actiuni parlamentare, ticăloșiior puse la cale și executate de conducerea PSD și guvernul Grindeanu împotriva Justiției și în favoarea hoției. Și bine am făcut! Am demonstrat că suntem de partea românilor, a egalității în fața legii și împotriva abuzurilor comise în folos propriu de grupurile de infracționalitate organizată care astăzi dictează politica majorității PSD-ALDE și țin în lesă Guvernul Grindeanu. Am arătat tuturor că PNL este principalul partid de opoziție și principala forță politică situată de partea statului de drept și a democrației. În aceste ultime săptămâni de bătălie cu PSD, am constat că partidul nostru prinde iarăși viață internă, că se trezesc energii pozitive și revine pofta de acțiune politică pe teme majore și în folosul românilor. Vă spun cu sinceritate că m-a dezamăgit absența din această bătălie grea a unor colegi pe care contam. Nu i-am văzut, nu i-am auzit. Au fost cât se poate de discreți când partidul avea nevoie de ei.

Poate au avut alte probleme și atunci e de înțeles. Poate pe unii dintre ei nu-i interesa subiectul și și-au făcut alte socoteli politice - dar atunci cred că au greșit și sper să învețe din exemplul oferit de majoritatea covîrșitoare a partidului care s-a implicat. Față de acești colegi ai lor au greșit în primul rând. Una peste alta, în aceste săptămâni PNL a demonstrat că a început să depășescă depresia generată de înfrângerea electorală din decembrie. Acest lucru se vede si in sondajele de opinie. A trecut la ofensivă. Are un stindard. Știe că în fața unor adversari politici ca Dragnea și PSD bătălia se duce fără jumătăți de măsură, cu toată forța. Știe că un guvern de nivelul jalnic al echipei Grindeanu trebuie monitorizat sever, că lupta în Parlament se poartă nu doar cu critici ci și cu soluții și proiecte de lege competent redactate. Are luptători proaspeți și vigoare pentru a face opoziție la nenorocirile patronate de PSD. Acești oameni trebuie descoperiți și sprijiniți în PNL! Mai avem multe de făcut, multe de clarificat. Dar e cert că suntem la începutul unui drum bun.

Închei reamintind ce spunea cel mai mare strateg militar al tuturor timpurilor, Claus Von Clausewitz: Prima condiţie a victoriei este unitatea tuturor luptătorilor! Aşa îmi doresc să parcurgem lunile până la Convenţie: într-o autentică dezbatere internă, dar într-o atmosferă de unitate în jurul unui obiectiv comun – relansarea Partidului Naţional Liberal.

Pavel Năstase trebuie să demisioneze de îndată pentru falsul produs în fruntea Ministerului Educației.

12 Ianuarie 2017

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a mințit cu bună știință în privința directorilor de școli pe care îi dorește numiți fără concurs și a încălcat legea antedatând Ordinul de Ministru emis în acest scop.

Astăzi s-a dovedit faptul că circulara emisă în atenția inspectoratelor școlare nu s-a bazat pe niciun Ordin de Ministru, întrucât respectivul document era inexistent la acel moment. Ordinul menționat a survenit ulterior, cu scopul de a acoperi o ilegalitate pe care PNL a reclamat-o din primul moment.

Precizările făcute de reprezentanții Monitorului Oficial devoalează tocmai faptul că ministrul Educației a mințit în privința Ordinului 3044/2017, transmițându-l spre publicare în cursul zilei de luni, 9 ianuarie 2017, și nu vineri, 6 ianuarie a.c., așa cum a susținut inițial Pavel Năstase.

Acestea sunt fapte care intră sub incidența legii penale și care impun demisia imediată a actualului ministru al Educației, deoarece domnia sa a acționat prin încălcarea legii cu scopul de a mușamaliza o altă ilegalitate. http://m.gandul.info/stiri/dovada-ca-ordinul-care-acopera-circulara-666-a-fost-trimis-la-monitorul-oficial-abia-luni-si-nu-vineri-cum-a-sustinut-ministrul-educatiei-document-16057286

Ilegalități în cascadă la Ministerul pesedizat al Educației!

10 Ianuarie 2017

Am avut dreptate când am spus ca PSD a modificat un Ordin de Ministru printr-o fițuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Școlare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcții a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, așteptând să vină PSD să-i numească în funcție pe criterii politice. Nu au primit și Ordinul de Ministru, din simplu motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia aseară, în 9.01.2017, au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informația din nota de vineri.

Am atras atenția că au făcut o ilegalitate. Au știut că fac o ilegalitate. Acum au acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate.

PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educației a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de Ministru?

Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de Ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat!

Așadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-și ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autoritățile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovații să răspundă penal.

Prioritatea PSD în domeniul educației este POLITIZAREA școlilor printr-un act ILEGAL și DISCRIMINATORIU!

08 Ianuarie 2017

Ministrul PSD al Educației a ordonat politizarea funcțiilor de directori și directori adjuncți.

Prima zi de mandat la Ministerul Educației - prima măsură în detrimentul învățământului românesc. Ministru Educatiei a făcut ce știe PSD mai bine: politizare. A renunțat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea școlilor - fără concurs, fără criterii de performanță și fără onoare. Faptul că foștii directori care nu au promovat concursul pentru funcțiile de director sau director adjunct sau care nu au participat la concurs (pentru că știau că nu sunt capabili să-l promoveze) pot fi numiți pe aceste funcții - este ca și cum un elev care nu a luat examenul de Bacalaureat primeste o diplomă de BAC în alb, după ce se încheie examenul.

PNL adresează un avertisment către toți inspectorii generali: nota semnată de ministrul educației și secretarul de stat este ilegală și discriminatorie. NU se poate anula o prevedere din metodologia de concurs printr-o notă adresată Inspectoratelor. Acest tip de act se poate modifica doar printr-un alt Ordin de Ministru, adică printr-un act juridic cu o valoare echivalentă sau mai mare cu cea a actului modificat. Pe această notă nu este semnătura unui jurist din minister, ceea ce înseamnă că Departamentul Juridic nu și-a asumat această decizie.

PNL îi avertizează pe toți inspectorii să nu intre în acest joc de ilegalitate al PSD. Să nu numească directori sau directori adjuncți pe baza acestui document, pentru că ei vor fi cei care vor răspunde în fața legii, nu cei care au trimis nota către inspectorate.

PSD pune în funcții vitale pentru educatie directori care au ocupat aceste posturi în ultimii ani, fără a da un concurs, fără a fi evaluați. Această decizie este o palmă dură dată tuturor directorilor care au promovat în mod corect acest concurs. Este o formă de discriminare și de dispreț pentru școală, elevi, părinți și cadre didactice.

Primele decizii ale PSD in domeniul educației arată ca prioritatea adevărată a PSD este politizarea întregului sistem. Partidul Național Liberal condamnă aceasta administrare a sistemului de educatie in interes de partid. Românii încă nu au uitat de vremurile când Adrian Năstase guverna România, când și funcțiile de fochist sau șofer se ocupau pe bază de carnet de partid. Școala românească nu trebuie să fie atinsă de boala manipulării şi a şantajului politic. Şcoala românească nu este a PSD, ea aparţine întregii societăţi și trebuie administrata având in vedere interesul copiilor și nu al unui partid politic.

Regulile sunt reguli și ele trebuie respectate chiar și de către ministrul educației și directorii de școli.

Discurs Parlament (votul de investire pentru Cabinetul Grindeanu) - 4.01.2017

04 Ianuarie 2017

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Domnule prim-ministru desemnat,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Componența acestui guvern, susținut de PSD, ALDE și UDMR, este o palmă dată poporului.

Mulți oameni de bună credință au dat crezare promisiunilor PSD. Odată terminată campania electorală, PSD-ul își arată acum adevărata față. Sfidătoare!

Nu mă refer doar la faptul că la multe propuneri din campanie, PSD-ul deja a renunțat. Însă lista guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feuda personală a unui șef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România fix după cum a exercitat-o la Teleorman.

Ce altceva este, dacă NU un uriaș abuz de încredere - să dai senzația tuturor cetăţenilor, prin periplu la toate televiziunile, că membrii Guvernului României nu valorează două parale și că sunt, de fapt, interpușii tăi, cărora le trimiți în plic de la partid ce decizii au de luat în ziua respectivă?

La 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, asta e tot ce poate oferi PSD-ul României?

Dacă mai existau persoane care se îndoiau de capacitatea PSD de a trage România înapoi, astăzi primesc dovada supremă a viziunii de tip feudal pe care dl. Liviu Dragnea și acest partid o oferă României.

Partidul Naţional Liberal consideră că România a depăşit demult etapa istorică a acestui tip de guvernare. Lista cabinetului arată incapacitatea cronică a PSD de a oferi o guvernare de tip european. PSD efectiv nu poate înțelege că aspirațiile cetățenilor cu privire la exercitarea funcției publice sunt cu totul altele în acest moment al istoriei noastre.

Oamenii caută eficiență și responsabilitate în guvernare, iar ei votează partide pentru exercitarea puterii în mod legitim și transparent.

Nimeni nu a votat ca deciziile guvernării să fie luate doar după ce se trece pe la partid pentru a se lua aprobare de la dl. Dragnea. Nimeni nu a votat ca PSD, ALDE și UDMR să facă amnistia corupților.

Un guvern trebuie să fie al unei țări. Acest Guvern nu va fi un guvern al României, ci un guvern al domnului Dragnea.

Și niciodată guvernul personal al domnului Dragnea nu va putea fi transformat în guvernul european dorit de cetățenii români, la 100 de ani de la Marea Unire.

Partidul Național Liberal nu va vota acest guvern, despre care credem că va avea o viață scurtă, după cum o viață scurtă a avut și imaginea cosmetizată a PSD din campania electorală.

Acest guvern nu întrunește standardele de competență, autonomie, transparență dorite de majoritatea cetățenilor români în acest moment.

Acest guvern se va ocupa cu prioritate de satisfacerea intereselor domnului Dragnea, de scăparea hoților și a plagiatorilor.

PSD a fost votat de 18,5% din cei cu drept de vot. Însă niciun scor electoral nu ar da cuiva dreptul de a încălca legea.

Prin refuzul repetat de a infirma negocierile pe legea amnistiei, dl. Dragnea a confirmat încă o dată, faptul că amnistia a fost parte a pachetului de negociere dintre PSD, ALDE și UDMR.

Aveți curajul, domnilor Dragnea și Tăriceanu să veniți aici, la tribuna Parlamentului României și să recunoașteți că ați negociat amnistia faptelor de corupție.

Stimati membri ai Parlamentului,

Acest guvernul provizoriu al domnilor Dragnea și Tăriceanu, pare construit să rezolve lucruri pentru persoane influente din cele două partide.

Ministrul Educației nu a fost ales pentru modernizarea educației naționale, ci doar pentru a continua politicile învechite, de conservare a găștilor din sistem, atât de dragi PSD, autorul moral al dezastrului din acest domeniu.

Prezența domnului Meleșcanu în guvernul României este sfidătoare și ea reprezintă o palmă dată poporului personal de către dl. Tăriceanu.

Cu această numire, ne-am lămurit și cu privire la atașamentul real al domnului Tăriceanu față de drepturile fundamentale ale cetățenilor. Drepturile sunt bune doar când ni se aplică nouă, libertatea are valoare doar când ne privește pe noi. Alții - să stea la coadă și să fie umiliți pentru drepturile lor.

Este o palmă pe obrazul poporului român să-l pui ministru de externe pe cel care a îndeplinit aceeași funcție în guvernul Văcăroiu, și care este co-autor, în 2014, al celei mai sfidătoare încălcări a dreptului la vot al cetățenilor români care trudesc în străinătate.

Să nu se fi găsit o altă propunere de om format în democrație, sau dl. Tăriceanu are obligații foarte mari față de dl. Meleșcanu? Ar trebui să știm care sunt acestea.

Unde este interesul public în numirea domnului Meleșcanu? Nicăieri. Unde este interesul personal al domnului Tăriceanu? Peste tot.

Doamnelor și domnilor,

Este crucial ca viitorul guvern să dea un semnal de predictibilitate mediului de afaceri și companiilor care doresc să facă investiții în România.

Facem un apel ca NOUL guvern să LASE ÎN PACE măsurile de relaxare fiscală intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Să NU umble la aceste măsuri. Ele au fost convenite prin înțelegere politică de partidele reprezentate în fostul Legislativ, inclusiv de PSD. Își încalcă PSD propriul cuvânt și propriul vot? Va începe guvernarea PSD prin a reintroduce taxe care fuseseră scoase , prin noi poveri fiscale deși au promis reducerea poverii?

Mai dorim să atragem atenția cu privire la un discurs extrem de nociv. Companiile private au devenit, în retorica lui Liviu Dragnea și a PSD, dușmanii poporului. Este o politică periculoasă și păguboasă pentru locurile de muncă din această țară.

La fel ONG-urile au devenit dusmanii poporului. Străinii sunt dușmanii poporului - teme pe care le-ați vehiculat în campanie. Reveniți-vă din excesele anti-occidentale!!!

România trebuie să dea un semnal de susținere a capitalului românesc și să anunțe măsuri prioritare pentru el, dar nu în opoziție populistă cu capitalul internațional, în speță cu cel occidental. Dumneavoastră distrugeți și capitalul românesc și investitiile occidentale cu populismul dumneavoastră și sădiți semințele dezbinării dintre România și aliații săi.

Când ați introdus taxa pe stîlp și supracciza pe benzină nu v-ați făcut niciun scrupul, nu mai aveați atâtea griji pentru prețul benzinei care a crescut deși pe plan internațional scădea din cauza cotației petrolului. Atunci ați atentat la buzunarele românilor cu pretextul că veți face autostrăzi din banii colectați prin introducerea supraaccizei. Știați prea bine că e o minciună. Nici un centimetru de autostradă nu a fost făcut din supraacciza la carburanți. Doar prețul benzinei a crescut ca să alimenteze pomenile electorale.

Viziunea coaliției PSD-ALDE-UDMR - Populism fără nicio limită, politici economice fără nicio regulă. Lumea civilizată are reguli. Are imperfecțiuni, multe de schimbat, dar are un set de reguli clare după care funcționează. Dumneavoastră vreți să funcționați ca într-un no man s land, ca în estul sălbatic unde economia si politica stau în pixul și vointa unui singur om.

Nu puteți face deodată scăderi de taxe, reduceri de impozite și cresteri de salarii și pensii. La un moment dat, vine momentul adevărului. Și vor suferi românii, nu dumneavoastră. Fie veti crește taxele, fie vă veti împrumuta îndatorând la greu generațiile viitoare. Fie veti arunca în aer deficitul mergând ca o mașină cu viteză nebună pe contrasens. Nu există altă cale. Nu ati reinventat economia, nu ati reinventat capitalismul, si nici măcar populismul nu l-ati reinventat. Dar, da, este adevărat, puteti să-l duceti la cote nebănuite.

Care vor fi sursele financiare pentru asemenea promisiuni ? Ne invocați mereu acel Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare. Dar până va deveni operațional acest Fond, de unde bani ?

E un truc arhicunoscut să iei din avuția natională companii de stat profitabile și ce rezultă să nu mai figureze la buget si să te încurce cu deficitele. Dar, ca un asemenea mecanism uriaş şi atât de tentant sa functioneze e nevoie ca guvernul si coalitia de la putere sa dea o șansă managerilor privați și să nu se amestece politic. Adică sa fie impecabili în transparență și profesionalism. Ceea ce e cel putin improbabil, dat fiind faptul că avem de-a face cu cea mai controlată politic echipă guvernamentală din ultimii 20 de ani.

În funcții cheie sunt oamenii domnului Dragnea de la Teleorman, unde vor fi miliardele Fondului de Investiții vor fi tot oamenii domnului Dragnea din Teleorman.

Dorim sincer să vă realizati promisiunile fără sa compromiteți economia și fără să îi inșelati pe români. Poate ati descoperit un perpetuum mobile al prosperitatii, bagheta magica, poate veti primi Nobelul pentru economie in 2018. Dar cum se face că, în urma guvernărilor PSD, săracii devin tot mai săraci, diferențele de venituri cresc și diferentele dintre regiunile sărace și cele mai dezvoltate se adîncesc ? Cum se face că pensionarii, despre care spuneti mereu că aveti grijă au sărăcit în ultimii ani ai guvernării Ponta, că peste o treime din tinerii între 18 și 24 de ani sunt săraci-lipiți, că famiile cu mai multi copii au dus-o mai greu? Este ultima evaluare a sărăciei realizată de Institutul național de Statistică exact pe perioada guvernării Ponta. Vorbim de cifre oficiale.

Nu aveți alte rețete decât cele dintotdeauna ale PSD. Sa promiteți în cascadă, făra număr, fară limită, înșelând dorința firească de mai bine a oamenilor.

Doar că acum promisiunile se duc spre toate categoriile și sunt mai bine sistematizate, au un calendar precis, o poleială în plus, grafice mai colorate Dar reteta nu e alta. Asta a fost și pe vremea lui Victor Ponta. Și a iesit ce a iesit – sunt mai săraci exact cei care se asteptau să le fie mai bine cu PSD. Aveti altceva în plus, o rețeta secretă fundamentată economic ? Nu o aveți.

Domnul Dragnea, într-o interpretare TV bine studiată, se declara îndurerat că mai sunt doar două bănci românești.

Dar Domnule Dragnea, cine a distrus sistemul bancar din România? Cine a distrus Bancorex? Cine a distrus Bancoop? Nu cumva PDSR-ul?

Domnul Dragnea, într-o interpretare la fel de studiată, vorbește apăsat împotriva companiilor străine? Dar cine a vândut Petrom-ul cu tot cu rezervele de petrol și gaze? Nu cumva PSD, urmașul PDSR?

Domnul Dragnea, într-o altă interpretare, vorbește despre informatizare și eficientizarea relației dintre stat și cetățean.

Dar domnule Dragnea, nu cumva un deputat al PSD, pe numele său Ghiță Sebastian, a câștigat 90% din contractele de informatizare în această țară?

Tot Domnul Dragnea face referire la modernizarea flotei Tarom, lucru pe care noi îl cerem de multă vreme. Dar Domnul Dragnea uită că nu a fost inamic mai mare pentru modernizarea Tarom ca fostul ministru PSD al Transporturilor și al Marilor Proiecte, dl. Dan Șova?

Prin aceste exemple foarte precise, am vrut doar să remarc falsul constant din discursul public al PSD. Cu o asemenea preocupare pentru minciună din partea PSD și ALDE, acest guvern nu are cum să aducă vreun lucru bun românilor.

Domnule Dragnea,

Aveți aceeași butaforie, mai bine închegată și vopsită mai atrăgător de astă dată. Dar aceeași. E mai elaborată minciuna, atât.

Domnule prim ministru desemnat Grindeanu, dacă vom găsi căi de dialog în interes public, ne vom bucura să putem contribui la îmbunătățirea soluțiilor legislative. Dar până când nu vă emancipați de sub tutela domnului Dragnea, nu putem să girăm în vreun fel acest guvern.

Partidul Național Liberal va monitoriza cum se realizează programul PSD-ALDE-UDMR și vom face în fiecare săptămână un raport public pe această temă.

Ne menținem opinia că guvernarea este întemeiată pe o uriașă fraudă de încredere și din păcate, lucrul acesta îl vede în fiecare zi o țară întreagă.

Oamenii nu au nicio vină, ei își doresc și merită să le fie mai bine. Numai că acest guvern, în afară de propagandă, nu are ce să producă bun pentru cei mulți.

PNL nu va participa la scamatoria PSD de dragul unui loc călduț în Parlament! PNL este un partid responsabil, în timp ce PSD urmărește amăgirea românilor.

08 Noiembrie 2016

PSD vinde iluzii deșarte. Orice mărire salarială, pe un fond de îndatorare și lipsă de investiții, conduce la creșterea poverii pentru tineri.

Pentru a vă da seama de gravitatea situației, reamintesc că PSD a fost 3 ani la guvernare. A avut o majoritate solidă în Parlament. Ar fi putut adopta orice lege dorea. În toți acești ani, PSD-iștii, nu au tăiat taxe, ba chiar au introdus - taxa de stâlp, supra-aciza la combustibil, impozitul pe bacșiș, nu au mărit salarii și nici nu au acordat mai mulți bani profesorilor și nici medicilor.

Acum vin cu două iluzii pentru oameni care așteptă și merită decență și bunăstare pe termen lung. PNL nu a participat la această fățărnicie. În plus, acțiunea din Parlament a PSD-ului este una ILEGALĂ - se încalcă legea responsabilității fiscal-bugetare care interzice majorarea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar cu 6 luni înainte de expirarea mandatului Guvernului (art. 17, alin 1), respectiv înainte de alegeri.

Nici medicii, nici profesorii nu-și doresc cadouri otrăvite. Întreaga Românie are nevoie de soluții sănătoase, predictibile și stabile. PNL susține o Lege corectă a Salarizării Unitare care să fie aplicabilă pe termen lung bugetarilor și care să taie acestora dependența de interesul electoral al politicienilor.

PSD nu a dat un vot pentru profesori și medici, a dat un vot pentru a-și securiza un fotoliu în viitorul Parlament. Am încredere că cetățenii vor înțelege care a fost miza reală a partidului condus de condamnatul Liviu Dragnea.

Dacian Ciolos marchează momentul ZERO pentru sistemul de educaţie!

02 Noiembrie 2016

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a lansat în dezbatere publică standardele specifice privind evaluarea externă a calităţii academice pentru programele de studii universitare.

Învățământul superior și cercetarea pot şi trebuie să fie motoarele dezvoltării economice și ale inovării, cu standarde ridicate de calitate şi integritate!

Dacă nu mai dorim diplome fără valoare, lucrări plagiate, personal didactic slab pregătit – trebuie să creştem standardele etice, morale şi academice.

Avem nevoie de un moment ZERO în care să evaluăm, clasificăm şi finanţăm universităţile în funcţie de performanţe. Iar banii să meargă în calitatea programelor şi nu în tiparnițele de diplome fără acoperire!
Investiţiile în învăţământul superior trebuie să înceteze să mai fie bani tocaţi pentru anumite găşti, ci să mearga în beneficiul studenţilor şi al cercetării înalte. Este timpul ca anumite universităţi să nu mai fie feude personale ale unora care rulează banii sau titlurile academice între ei!

Am speranţa că noile standarde pentru învăţământul superior nu vor fi doar o înşiruire de restricţii, un număr de publicaţii sau brevete. Noile standarde trebuie gândite în funcţie de nevoile reale ale societăţii, ale pieţei muncii şi de interesele studenţilor. Dacă se va reuşi impunerea unor noi standarde, ele trebuie să fie respectate, trebuie să permită intrarea şi rămânerea în sistem a tinerilor specialişti pe criterii de performanţă academică, nu pe favoritisme sau nepotisme. Momentul ZERO pentru învăţământul românesc nu înseamnă să ştergem tot ce s-a făcut bine până acum, ci să facem mai mult bine pe viitor în beneficiul societăţii, să stârpim practicile lipsite de etică, morală şi corectitudine.